Chronische vermoeidheid

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), voorheen vaak aangeduidt met ME, is een klacht waaronder een scala aan symptomen vallen. De symptomen van ME/CVS zijn:

1. geestelijke en mentale uitputtingsklachten

2. storingen in het zenuwstelsel (geheugenstoornissen, concentratiesstoornissen, overgevoeligheid voor zintuigelijke indrukken, hoofdpijn, duizeligheid e.d.)

3. slecht functioneren van het immuunsysteem (voortdurende infecties, griepachtige verschijnselen, ontstekingen e.d.)

4. overige klachten (darmstoornissen, voedselintolerantie e.d.)

Wanneer het lichaam te verzwakt raakt door verstoringen in de voedselvertering en door afvalstoffenophopingen, vermindert ook de werking van het immuunsysteem, waardoor ziekteverwekkers een kans krijgen. Vaak is een ziekte zoals Pfeiffer of ziekte van lyme de aanleiding voor het ontstaan van ME/CVS. In dat geval ondermijnt juist de ziekteverwekker het lichaam zodanig dat alle lichaamsfuncties op een te laag niveau gaan functioneren. Mijn ervaring is dat in de meeste gevallen ook dan al sprake is van onderliggende verstoringen op het gebied van de spijsvertering en ontgifting en dat de ziekte de "druppel was die de emmer deed overlopen".

NB: Pfeiffer (Epstein-Barrvirus) wordt ook in verband gebracht met het ontstaan van ziekte van Hodgkin.

De behandeling bestaat uit het zoeken naar de oorzaak, waar is de emmer overgelopen? Hier gaan we samen met u naar kijken.  Wij kijken samen met u hoe we u hiermee kunnen ondersteunen c.q. behandelen.