Vasten

ONTSLAKKEN/ONTGIFTEN/REINIGEN VAN HET LICHAAM
Te streng of te lang vasten is belastend voor het lichaam en kan bij mensen die veel gifstoffen hebben binnengekregen leiden tot vergiftigingsverschijnselen tijdens het ontgiften. Zo'n vergiftiging ontstaat doordat uit de vetreserves gifstoffen vrijkomen, die in zulke grote hoeveelheden in de bloedbaan terechtkomen dat ze niet meer snel kunnen worden afgevoerd. De enzymsystemen van de lever raken overbelast en als gevolg daarvan komen er grotere hoeveelheden toxinen dan normaal in het bloed terecht. Een dergelijke vergiftiging gaat gepaard met een onwel gevoel en kan ontstekingen, huiduitslag en gewrichtspijn veroorzaken. In feite kun je je er slechter door gaan voelen dan tevoren, wat veel mensen overkomt die streng gaan vasten en daarbij alleen water drinken. Voel je je niet goed, luister dan naar je lichaam en sla een andere weg in. Je hebt jezelf blootgesteld aan de stress van toxische detoxificatie en kunt beter overgaan op een eenvoudig reinigend dieet dan doorgaan met vasten.

WAT IS VASTEN?
Vasten is al sinds de oudheid een begrip. Het betekent letterlijk ‘zich onthouden van …’. Meestal denken we daarbij aan voedsel. Maar er zijn ook culturen waarin gevast wordt door niet te praten of door onthouding van bepaalde luxe. Een tijdelijke onthouding van voedsel werd vroeger al gezien als een belangrijk onderdeel van een gezonde leefwijze. Elk religieus systeem kende zijn eigen manier van vasten: een methode om tot bezinning te komen en om lichaam en geest te zuiveren en te versterken.

WAAROM VASTEN?
Door verkeerde leef- en eetgewoonten is het lichaam onvoldoende in staat om alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Deze afvalstoffen worden met name opgeslagen in het bind- en vetweefsel. Wanneer teveel afvalstoffen in ons lichaam zijn opgeslagen kunnen hierdoor allerlei kwaaltjes ontstaan: men voelt zich minder fit en de huid ziet er ongezond uit. Op de lange duur kunnen door het ophopen van afvalstoffen ook chronische kwalen ontstaan.

Door verkeerde voedings-en leefgewoonten wordt ook de darmflora ernstig verstoord. Er ontwikkelt zich een flora die overheerst wordt door rottingsbacteriën. Hierdoor komen nog meer afvalstoffen in het lichaam en ook de voedingstoffen uit de voeding worden minder goed opgenomen. Voor onze algehele gezondheid is het daarom van groot belang om regelmatig de opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. U kunt dit doen door regelmatig een vastendag te houden. Een grondige reiniging bereikt u door een vastenweek te houden. Met behulp van vasten geeft u de spijsverteringsorganen rust zodat het lichaam grondig gereinigd en de weerstand versterkt kan worden. Daarnaast is vasten in veel gevallen ook een middel ter bezinning en kan het dienen voor de behandeling van ziekten. Tegenwoordig wordt vasten vooral ook gebruikt om af te slanken.

VASTEN: NIET ZO EENVOUDIG ALS U DENKT
Vasten is beslist niet eenvoudig. Vooral in het begin zult u moeite hebben het optredende hongergevoel te weerstaan. Dit hongergevoel verdwijnt echter vrij snel. Moeilijker zijn de soms optredende ontgiftingsverschijnselen: vooral hoofdpijn, lusteloosheid en misselijkheid kunnen optreden. Door voldoende vocht te drinken kunt u dit zoveel mogelijk tegengaan. Een ander probleem is dat men zich koud kan voelen. Zorg daarom voor warme kleding en extra lichaamsbeweging. Extra lichaamsbeweging is bovendien belangrijk voor de verhoging van de stofwisseling en om te voorkomen dat spierweefsel wordt afgebroken.

GRONDIGE REINIGING VAN HET LICHAAM
Tijdens het vasten wordt het lichaam gereinigd en ontdoet het zich van schadelijke afvalstoffen en overtollige vetten die in het lichaam zijn achtergebleven en opgeslagen. De zogenoemde slakkendepots (concentraties van afvalstoffen) bevinden zich vooral in het vet- en bindweefsel. Ophopingen van afvalstoffen zijn het gevolg van verkeerde leef- en eetgewoonten. Vooral een overdadige voeding met teveel vlees, vet, suiker en alcohol in combinatie met roken en te weinig lichaamsbeweging veroorzaken een ophoping van afvalstoffen. Wanneer er teveel afvalstoffen in ons lichaam zijn opgeslagen kunnen hierdoor allerlei ongemakken ontstaan zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, lusteloosheid, verkoudheid en menstruatieklachten. Men voelt zich minder fit en de huid ziet er ongezond uit.Met behulp van vasten kan de uitscheiding van opgehoopte afvalstoffen bevorderd worden. Het hele lichaam wordt grondig gereinigd. Tijdens het vasten komen bovendien de spijsverteringsorganen tot rust en gaan hierdoor beter functioneren. Een sapvastenkuur heeft met name een positieve invloed op de lever, de nieren en de darmen.

VERBETERDE DARMWERKING EN DARMFLORA
Door verkeerde voedings-en leefgewoonten ontwikkelt zich een darmflora die overheerst wordt door rottingsbacteriën. Hierdoor komen nog meer afvalstoffen in het lichaam en ook de voedingstoffen uit de voeding worden minder goed opgenomen. Door de sapvastenkuur worden de darmflora en de darmwerking verbeterd. Bovendien worden de spijsverteringsorganen van het spijsverteringskanaal ontlast. Samen met de verbeterde darmflora en darmwerking zorgt dit ervoor dat na een sapvastenkuur de spijsvertering gestimuleerd zal zijn.

BEVORDERING VAN STOFWISSELING EN VERHOGING VAN WEERSTAND
Een vastenkuur zorgt ervoor, dat de stofwisseling van het hele lichaam bevorderd wordt. Door de uitscheiding van belastende afvalstoffen is het lichaam weer beter in staat om te functioneren. Ook de weerstand van het lichaam wordt verhoogd.

REINIGINGSKUUR SENSE! VAN ORTHO-FIT
Deze kuur is uitermate geschikt om 5 dagen te vasten. Middels een vast programma, wordt u stapsgewijs door de kuur geleid. De kuur is opgebouwd uit 5 vastendagen en 2 opbouwdagen. Er zit onder andere probiotica in de kuur om na het vasten uw darmflora weer op te bouwen. U kunt er ook voor kiezen om deze kuur onder begeleiding te doen.